Haber

Bosna-Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı hakkındaki iddianame kabul edildi

Bosna-Hersek’in iki bölgesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin (SC) Cumhurbaşkanı Milorad Dodik hakkında, Bosna ve Hersek Yüksek Temsilciliği’nin kararlarına uymadığı gerekçesiyle iddianamenin hazırlandığı bildirildi. Hersek (YTD) kabul edildi.

Bosna Hersek Mahkemesi’nden yapılan açıklamada, Bosna Hersek Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin kabul edildiği ve uluslararası bir kuruluş olan Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi hakkında hukuki süreç başlatılacağı belirtildi. temsilcisi ve YTD’nin kararlarına her durumda karşı çıkan Dodik.

Ayrılıkçı açıklamalarıyla gündeme gelen Dodik, iddianamenin kabulüne ilişkin henüz bir açıklama yapmazken, mahkemenin kararına Bosnalı Sırp yetkililer tepki gösterdi.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığının Sırp üyesi Zeljka Cvijanoviç, eylemlerin SC yetkililerine yönelik “siyasi kovalamacanın” devamı olduğunu kaydetti ve Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisinin yasal bir otorite olmadığını savundu.

SC Başbakanı Radovan Viskoviç de iddianamenin kabulünü “SC’ye yönelik bir saldırı” olarak nitelendirdi.

Bu arada Dodik’in yanı sıra SC Resmi Gazete Müdürü Milos Lukiç hakkında hazırlanan iddianame de mahkeme tarafından kabul edildi.

SC Ulusal Meclisi (NSRS) geçtiğimiz aylarda Yüksek Temsilcinin kararlarının tarafın Resmi Gazetesinde yayınlanmaması gerektiğine karar vermişti. Yüksek Temsilci Christian Schmidt, NSRS’nin bu kararı iptal ettiğini ve yürürlüğe giremeyeceğini açıkladı. Schmidt’in açıklamasına rağmen karar yürürlüğe girdi.

YTD ve Bosna-Hersek’teki Yüksek Temsilci

1992-1995 yılları arasında Bosna Hersek’teki savaşı sona erdiren Dayton Barış Anlaşması’nın getirdiği karmaşık siyasi yapıya ek olarak, ülkede yine Dayton ile birlikte kurulan Yüksek Temsilciler Dairesi (YTD) aşağıdaki yetkilere sahiptir: İhtiyaç halinde kanun çıkarırız.

YTD, uluslararası toplum adına Bosna-Hersek’teki barış anlaşmasının uygulanmasını denetlemektedir. Yüksek Temsilci aynı zamanda ülkede faaliyet gösteren uluslararası kuruluşların faaliyetlerini de koordine eder.

Bosna Hersek’teki gelişmeler ve sorunlar hakkında her yıl Birleşmiş Milletler’e (BM) rapor veren Yüksek Temsilci, “Bonn yetkileri” olarak bilinen geniş yetkilere sahip. Yüksek Temsilci, Başkanlık Konseyi üyeleri de dahil olmak üzere ülkede barışın gerçekleşmesini engelleyen kişileri görevden alabilir ve gerektiğinde yasa çıkarabilir.

beylikduzuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu