Haber

Bursa’da 2 aydır maaşlarını alamayan inşaat işçileri harekete geçti: “Recep Tayyip Erdoğan, kurduğunuz sistemlerden bunca insan mağdur”

ZEHRA MİLLER / SİBEL KAHRAMAN

bursa 2 aydır maaşlarını alamayan Bursa Çimento Fabrikası inşaatında çalışan taşeron işçiler fabrika önünde eylem yaptı. Maaşı ödenmediği için tatile parasız girdiğini söyleyen bir işçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “Recep Tayyip Erdoğan kurduğunuz sistemlerden çok insan mağdur oluyor. emekçiden yanaydınız, haktan yanaydınız, adaletten yanaydınız.

Bursa Çimento Fabrikası inşaatında taşeron olarak çalışan 110 işçi, 2 aydır maaşlarını müteahhit firmadan alamayınca fabrika önünde eylem yaptı. Kestel’deki fabrika önünde toplanan personel, kendilerine kimsenin muhatap olmadığını, haklarını alana kadar çaba göstereceklerini açıkladı.

“BU ÜLKEDE HAKLARIMIZI SAVUNACAK ADALET YOK”

Yol alacak parası olmadığı için fabrikanın önünden yürüdüğünü, maaşı ödenmediği için çocuklarına bayram hediyesi alamadığını, bayram şekerlerini fabrikadan ödünç aldığını belirten bir işçi bakkal dedi ki:

“Burada Bursa Çimento Fabrikası’nın yenilenmesi için müteahhit firma CETA Makine ve yaklaşık 4 taşeron firma var. Çalıştığımız taşeron firma inşaat alanının yüzde 60’ını işletmektedir. Burada kule vinç operatörleri, demirciler, kaynakçılar, çoğu gurbetçi olan kalıpçılar tatilden.önceden gittiler.biz buraya geldik asıl parayı bize verdiler.kule vinç operatörleri hariç hiç para vermediler.ceta dedi ki “paranızı yatıracağız” Bayram öncesi minimumlar.” ‘Biz bir şey söylemedik’ dediler. Sonra yolu kapattık.Polis grupları gelip iletişimde yardımcı oldular.Güya çarşamba perşembe müflis gelir paramızı alırız veya mahkemeye gideriz.Bu memlekette adalet yok bizim hakkımızı savunacak. haklar varsa adalet varsa neden taşeron sistemini bize kaldırdılar?

“YAPTIĞINIZ SİSTEMLERDEN ÇOK KİŞİ MAĞDUR OLUYOR”

Annelerimize, bacılarımıza, çocuklarımıza ekmek götürüyoruz. Kendime bayramlık ayakkabı alamıyordum. Allah’tan korkmuyorlar mı? Bursa Çimento da maaşlı bir firma ise bize sahip çıksın. Onun önünde duracağız ve protestomuza devam edeceğiz. ‘Yeter artık, adalet arıyoruz’ diyoruz. Mahkemelere gideceğiz. Adam iflas etti. Yüklenici firmasınız. Benim taşeronluk sisteminde haklarım, anayasal haklarım yok mu? İşçiyim. Recep Tayyip Erdoğan, kurduğunuz sistemlerin kurbanı olan çok insan var. İşçinin yanında olduğunu biliyordun, haklı olduğunu biliyordun, adaletin yanında olduğunu biliyordun? Adaletiniz buysa, adaletiniz yerini bulmayacaktır.

“Yol paramız yok, yürüyerek geldik”

3 çocuğum var. Kiralık bir evde yaşıyorum. Bayramda çocuklarıma bir şey alamadım. Hiçbir arkadaşım kendine ayakkabı alamıyordu. Bakkaldan bayram şekerimi ödünç aldım, utanarak söylüyorum. CETA firması hakkımızı vermiyor. Burada protesto yapacaktık, emniyet müdürü izin vermedi. Neden? Çünkü resmi malıdır. Recep Tayyip Erdoğan emekçiden yanaysan haktan yanaysan Allah için müminsen elini vicdanına koy bu bayram bize destek olun. Mahkemelerle uğraşmak istemiyoruz, avukat verecek paramız yok. Paramız yok, yürüyerek geldik. Kiram 6 bin lira. 8 bin 500 TL olan minimum fiyatı buradan alamazsam ne yapacağım? Evimi terk edeceğim. Şimdilik yeterli.”

“PROBLEMİ GÜZEL BİR ŞEKİLDE ÇÖZDÜK”

“3 aydır bu şantiyede çalışıyoruz. 3 aydır firmadan hiçbir ses çıkmadan hep zorbalıkla paramızı alıyoruz. Ödemelerimizi bu ay yapacaklarını söylediler. Yüklenici firma dedi ki , ‘Ayın 15’ine kadar tüm ödemeleri yapacağız.’ Şu anda 110 kişi var gördüğünüz gibi birden fazla yok memleketlerinden gelen insanlar.Biz bu işin hakkıyla çözülmesini istiyoruz ama devletin arkamızda olduğunu da hissetmek istiyoruz.Eğer olursa çok kötü şeyler yapabiliriz. İstiyoruz ama başvurmak istemiyoruz Çünkü bu ülke bizim bu firmalar bizim firmalarımız Güzeliyle istiyoruz bu işler çalışsın bunlar bizim borcumuzu vermiyor firmalar hep birbirini erteliyor. … Kimse yardımcı olmuyor Tedbir almak değil sesimizi duyurmak istiyoruz İlgililerin gereğini yapmasını istiyoruz Çimento diyoruz çalışanlarınıza sahip çıkın Almak istemiyoruz Eylem ama hakkımızı istiyoruz. Çocuklarımız aç, Bayramları nasıl geçirdiğimizi kimse bilmiyor.”

“HAKKIMIZI İSTEDİĞİMİZDE UNUTULMAZ OLUYORUZ”

“3 aydır burada oturuyoruz ve çalışıyoruz. Emeklerimize uğradık ama verilen söz bir türlü yerine gelmiyor. Bugün ‘yarın veririz’ deyip çocuk gibi oynatıyorlar. Burada 110 kişi belli bir durumda. Herkes evine ekmek götürmenin peşinde. “Hakkımızı istiyoruz, çalıştığımız günlerin parasını istiyoruz. Buraya gelip çalışıyoruz ama hakkımızı talep ettiğimizde yanılıyoruz.”

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu